Eerste speech van Sihame El Kaouakibi zet Vlaams Parlement op stelten

door: STS
Sihame El Kaouakibi
Afbeelding bron: Photonews

Sihame El Kaouakibi is terug in het Vlaams Parlement. Ze liet zich tijdens de Septemberverklaring al zien, en woensdag nam ze het woord.

El Kaouakibi zetelt nu als onafhankelijke. De voorbije twee jaar was ze afwezig met een ziektebriefje. Ze kwam in opspraak wegens vermeende fraude met subsidies. Het proces moet nog volgen.

"De mensen vertrouwen het beleid niet en de mensen geloven het parlement niet. En dat is onze fout", sprak ze woensdag.

"Ik hoor er hier een paar lachen, en ja, ik zal het nog een keer herhalen. Ik ben inderdaad ziek geweest. De toxische sfeer in deze ruimte maakt ons ziek. Maar vooral de manier waarop we vandaag aan politiek doen maakt de maatschappij ziek."

De volledige Vlaams Belang-fractie stond nog tijdens de speech van El Kaouakibi recht en verliet de zaal, zoals op bovenstaande foto te zien is.

Jambon haalt uit

Vlaams minister-president Jan Jambon stond even stil bij de tussenkomst en haalde uit. "Misschien dat het niet goed is om aan een individueel parlementslid aandacht te besteden, maar mevrouw El Kaouakibi, de laatste van wie wij lessen te ontvangen hebben in dit halfrond, dat bent u!", beet Jambon haar toe.