Egbert Lachaert in alle staten: "Bedreigd door politievakbond"

door: STS
Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert beschuldigt politievakbond VSOA ervan hem te bedreigen. "Lachwekkend", zegt de vakbond.

Lachaert zag 'Vragenvuur', een concept waarbij hij op café in gesprek gaat met burgers, geannuleerd worden in Bilzen, en dat op bevel van de burgemeester.

"Men kon de veiligheid van de mensen die zouden komen niet garanderen", schrijft Lachaert op Twitter.

"U leest het goed: de veiligheid van gewone burgers en mensen in een lokaal café kon niet gegarandeerd worden. Waarom? Omdat vakbonden die in het verleden al met rookbommen en voetzoekers onschuldige burgers hadden aangevallen tijdens evenementen van onze partij, er vanavond opnieuw mee dreigden bezoekers aan te vallen."

"Geen enkele democraat zou dit normaal mogen vinden. Politievakbonden hebben het recht te betogen, maar wij hebben het recht samen te komen en ons te verenigen. Als de ene de andere rechten ontzegt, eindigen we in de dictatuur."

"Vakbonden, zeker diegene die vanavond acties planden, zijn een bedreiging voor onze democratie aan het worden. Wij bekijken de komende tijd welke politieke en juridische stappen hiertegen mogelijk zijn, want dit mogen we nooit normaal vinden."

"Absurd", regeerde VSOA. "Bij geen enkele van onze acties komt de veiligheid in het gedrang. Ook deze avond niet. Wij vernemen dat de echte reden is dat er een zeer magere opkomst is voor het liberaal vuur van Egbert Lachaert in Bilzen."

Maar daar was de kous nog niet mee af. De vakbond vertelde aan Het Nieuwsblad: "Als Open Vld geen acties meer wenst, dan moet het ondertekende akkoord door minister Vincent Van Quickenborne uitgevoerd worden zoals afgesproken. En anders weet Egbert Lachaert dat wij doorgaan tot 2024 en gaat hij best nergens meer naartoe."

Lachaert reageerde: "Van kwaad naar erger. Nu word ik persoonlijk bedreigd door politievakbond VSOA zolang de regering niet doet wat zij willen. In de politiek kan het hard gaan, maar als democraten hier geen collectieve grens trekken, hoeft extreemrechts de macht niet te grijpen. Ze heeft ze al."

VSOA: "Lachwekkend! Laat ons duidelijk zijn: uw veiligheid kwam vanavond niet in het gedrang, u wordt niet persoonlijk bedreigd. U past gewoon een strategie toe om ons te beschadigen. Uw ministers zijn verantwoordelijk voor deze situatie en dat weet u heel goed. Draai de rollen niet om."