Egbert Lachaert is er zeker van: "Dit heeft veel burgers doen afhaken van klassieke politiek en media"

door: STS
Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert heeft gereageerd op de kritiek die hij kreeg na een uitspraak die hij deed op tv.

"Er zijn nu 31.000 plaatsen, we gaan er nog 2.000 extra creëren. Als je het in Europees verband bekijkt, nemen we al heel veel verantwoordelijkheid. Eigenlijk zitten wij een beetje op het punt van vol is vol", zei Lachaert vorige week in 'De Afspraak' over de asielopvang.

Vooral op de "vol is vol"-uitspraak kwam er kritiek. Lachaert komt daarop terug in een column voor Knack.

"Sommige moraalstrijders zien in mijn uitspraak het copy pasten van extreme Vlaams Belang-retoriek. Voor hen het signaal om te proberen je de mond te snoeren. Want over zo’n zaken spreek je je best niet uit. Het zou enkel de extremen dienen, niet onze samenleving."

"Kijk, dit soort redenering is nu eens de oorzaak waarom het zo moeilijk is om een fundamenteel debat te voeren over asiel, migratie en samenleven. Als een extreme partij - die ik trouwens verafschuw - het debat al geopend heeft, kan of mag er niet meer over gesproken worden. Dit heeft veel burgers doen afhaken van de klassieke politiek en media."

"Durf toch eens op een genuanceerde wijze debat voeren op basis van cijfers, zelfs al heeft een extreme partij hier al actie rond gevoerd."

"Wij liberalen willen van migratie een echt succesverhaal maken. Daarom zijn limieten en duidelijke regels nodig. Streng en rechtvaardig aan de deur, maar warm in onze samenleving."

Maak nu gebruik van de gratis app van Redactie24