Egbert Lachaert over asielcrisis: "Vol is vol"

door: STS
Egbert Lachaert
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert denkt dat er maatregelen genomen moeten worden om de asielcrisis aan te pakken. "We doen meer dan het Europese gemiddelde."

"Ik heb in mijn partij burgemeesters die 4.000 inwoners hebben en plots komt er een asielcentrum voor 400 mensen. Allicht dat mensen schrikken en het daar in eerste instantie heel moeilijk mee hebben en veiligheidsvragen hebben", zei Egbert Lachaert in 'De Afspraak'.

"Wat we ook moeten durven zeggen: eens zo'n asielcentrum er is en dat goed begeleid wordt, loopt dat meestal echt heel goed. Dus dat is een geruststelling."

"Maar voor een gemeenschap is dat natuurlijk een verrassing, veel mensen zijn ongerust. Daar moet je ook een bepaalde empathie voor hebben. Want als je met die gevoeligheden geen rekening houdt, kan je ook geen draagvlak creëren."

"Er zijn nu 31.000 plaatsen, we gaan er nog 2.000 extra creëren. Als je het in Europees verband bekijkt, nemen we al heel veel verantwoordelijkheid. Eigenlijk zitten wij een beetje op het punt van vol is vol."

"We hebben zoveel opvangplaatsen per aantal inwoners. We zitten aan 1,07 aanvragen per 1.000 inwoners. Het gemiddelde in Europa is 0,7. Wij gaan aan de instroom echt maatregelen moeten nemen."