"Energiefactuur van 10.000 euro per jaar" - Tinne Van der Straeten eist ingrepen

door: STS
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Als er niet ingegrepen wordt, dreigt de energiefactuur van de mensen op te lopen tot 10.000 euro per jaar. Minister van Energie Tinne Van der Straeten legt maatregelen op tafel.

"Deze exuberante prijzen zijn onaanvaardbaar. De huidige maatregelen zoals het sociaal tarief zijn onvoldoende als antwoord", stelt Van der Straeten (Groen) op Twitter.

"We moeten nu alles op alles zetten om in te grijpen op de prijzen. Als we niks doen, stevenen we af op facturen van 10.000 per jaar."

Overlegcomité

Woensdag vindt er een Overlegcomité plaats over de problematiek. "Dat komt geen dag te vroeg. Een Overlegcomité zonder uitkomst is géén optie. Elke minister moet vandaag energieminister zijn, en binnen hun bevoegdheden alle mogelijke hefbomen gebruiken om deze crisis aan te pakken."

"Ook Europa beweegt, en wil de elektriciteitsmarkt hervormen. Maar we kunnen het ons niet veroorloven om niet parallel te denken over wat we in België zelf kunnen doen. We moeten al onze expertise samenleggen. Waar een wil is, is een weg. Dat moet voor de winter gebeuren."

Overwinsten

"De overwinsten zijn een cruciaal puzzelstuk. Het afgelopen jaar haalde de nucleaire sector alleen al 2 miljard euro aan overwinsten. Dat geld moet afgeroomd worden, en teruggaan naar de bevolking."