Eva De Bleeker grijpt in: "Misleidende kortingen, ze draaien de klant een rad voor de ogen"

door: STS
Eva De Bleeker
Afbeelding bron: Photonews

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker heeft nieuwe maatregelen aangekondigd die de consument beter moeten beschermen.

De Bleeker (Open Vld) zet een Europese richtlijn om die de consument beschermt tegen misleidende kortingen en valse reviews. In de Kamer werd de omzetting naar de Belgische wetgeving deze week gestemd. 

Tijdens de koopjesperiode krijgen misleidende kortingen voortaan minder kans door strengere regels bij de aanduiding van prijsverminderingen.

"Winkels zullen bij hun koopjes steeds de referentieprijs moeten vermelden. Die referentieprijs is de laagste prijs die door de verkoper werd geafficheerd tijdens de periode van 30 dagen voorafgaand aan de korting."

Reviews

Een andere maatregel is een verbod op valse reviews. "Dat moet ervoor zorgen dat consumenten niet langer bedrogen worden door misleidende of gemanipuleerde beoordelingen en aanbevelingen."

"Ondernemingen mogen geen reviews meer publiceren zonder redelijke en proportionele stappen te nemen om na te gaan of deze beoordelingen afkomstig zijn van echte consumenten."

"Bedrieglijke zaken zoals misleidende kortingen en valse reviews draaien de consument vaak gewoon een rad voor de ogen. Het werd dus hoog tijd dat we dat aanpakten zodat we consumenten beter kunnen beschermen én online beter kunnen informeren", aldus De Bleeker.