“Gouden ticket” maar ook vreselijk nieuws over overgebleven asielzoekers

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Woensdag werd een kraakpand in de Paleizenstraat in Brussel ontruimd. Daar verbleven asielzoekers.

Een deel van de asielzoekers werd ondergebracht in een hotel, maar een ander deel heeft geen dak meer boven hun hoofd. Zij zijn naar verschillende plaatsen in de stad getrokken.

Het zou gaan om een groep van 150 mensen. “Aan het opvangcentrum Klein Kasteeltje staan al maanden een tiental wegwerptentjes – eveneens asielzoekers die recht hebben en wachten op bed, bad, brood en begeleiding”, legt journaliste Marjan Temmerman uit aan VRTNWS. 

“Nu zijn dat meer dan vijftig tenten geworden, vaak met drie mensen opeengepakt per tent, met daartussen tientallen mensen met enkel een deken.” Andere asielzoekers namen hun intrek in kleinere kraakpanden, enkele mensen zochten een schuilplaats aan het Zuidstation. “Het probleem heeft zich verplaatst, maar is niet opgelost”, aldus Temmerman.

Beter nieuws is er voor de asielzoekers die onderdak vonden in het hotel. “Ook al moeten ze met z’n drieën op een kleine kamer slapen, voor hen voelt dat aan als het winnen van een gouden ticket”, zegt Temmerman. “Voor het eerst in maanden hebben ze een warme, propere plek en het vooruitzicht op opvang.”