Kindergeld moet dringend omhoog: zoveel verliezen ouders per kind in Vlaanderen

door: BVDO
Kinderwagen - moeder - baby
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Sinds 2019 is het kindergeld in Vlaanderen niet meer aan de index gekoppeld, terwijl dat in Wallonië en Brussel wel zo gebleven is.

Het kindergeld werd van de federale naar de Vlaamse regering overgedragen in 2019. Toen werd in Vlaanderen beslist om het jaarlijks met 2 procent te laten stijgen, maar niet meer aan de index te koppelen.

Die verhoging van 2 procent werd door minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vorig jaar ook nog eens teruggebracht naar 1 procent per jaar. De inflatie is de laatste tijd echter fors gestegen, waardoor gezinnen met een indexering eigenlijk op veel meer kinderbijslag recht zouden hebben.

De Gezinsbond wil dan ook dat de Vlaamse regering ingrijpt. “We willen dat ze alle niet-indexeringen van de voorbije jaren in het Groeipakket ongedaan maakt en dat er snel werk gemaakt wordt van leeftijdstoeslagen”, zegt Yves Coemans, beleidsmedewerker bij de studiedienst van de Gezinsbond, aan De Morgen.

Gezinsbond berekende dat het basisbedrag van de kinderbijslag, 170 euro per maand, slechts 45 procent van de kosten voor een kind dekt. Drie jaar geleden was dat nog 50 procent. Daardoor verliezen ouders per kind 208 euro op jaarbasis.

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24