Vlaamse gezinnen zien fortuin kindergeld aan hun neus voorbijgaan

door: BVDO

De kinderbijslag is in Vlaanderen niet gekoppeld aan de stijging van de levensduurte. Dat kost gezinnen volgens berekeningen van oppositiepartij PVDA steeds meer geld.

In 2019 werd de federale kinderbijslag opgesplitst. De Vlaamse regering sprak vanaf van een groeipakket per kind. De Vlaamse regering besliste toen ook om het groeipakket niet meer aan de index te koppelen, maar jaarlijks met 2 procent te laten stijgen.

“De inflatie ligt de afgelopen jaren veel hoger dan 2 procent, maar toch weigert de Vlaamse regering om het kindergeld opnieuw aan de index te koppelen”, zegt Jos D'Haese, PVDA-fractieleider in het Vlaams Parlement.

“Het gevolg daarvan is een kind dat in het nieuwe systeem geboren werd ondertussen al 302 euro verloor. Voor gezinnen met oudere kinderen, die voor 2019 geboren zijn, valt het verschil nog groter uit. Dat komt omdat de Vlaamse regering ook beknibbeld heeft op de leeftijds- en rangtoeslagen die in het oude systeem bestonden. Daar gaat het om 174 euro voor een eerste kind, 432 euro voor een tweede en liefst 957 euro voor een derde.”

In Wallonië en Brussel is het kindergeld wel nog aan de index gekoppeld. “Zijn kinderen dan minder waard omdat ze in Vlaanderen geboren worden? De Vlaamse kinderbijslag is het enige stukje sociale zekerheid dat niet langer geïndexeerd wordt. Dit is een zoveelste bewijs dat splitsen van bevoegdheden echt geen oplossing is voor de problemen in ons land, wel integendeel.”