Mensen willen ingrijpende verandering bij verkiezingen: "Op die manier moet de premier verkozen worden"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Open Vld-politica Els Ampe vindt dat bij verkiezingen de eerste minister rechtstreeks verkozen zou moeten worden.

"Een rechtstreekse verkiezing van de premier in heel België, dát is het meest democratische om België bijeen te houden en beter te besturen", schreef Ampe op Twitter.

Wij vroegen op onze Facebookpagina naar de mening van de lezers hierover.

"De persoon met de meeste voorkeurstemmen binnen de grootste partij moet premier worden", vindt Werner.

"Ik denk dat dit het eerlijkste zou zijn, dat het volk de keuze maakt waar ze het meeste vertrouwen in hebben", zegt Christiaan.

"Die met de meeste voorkeurstemmen wordt premier", vindt Hilda.

"De partij met het meeste aantal stemmen verplichten om samen met nummer twee te besturen, en als er nog geen verkozen meerderheid is, met nummer drie", stelt Jan voor.

"Waarom nog kiezen?", vraagt Jean zich af. "Men plaatst toch mensen in de regering die niet verkozen zijn."

"Ik vind dat de degene met de meeste stemmen op zijn naam de premier moet worden. Daar kiest de bevolking voor, is klaar en duidelijk toch", schrijft Maria.

"Degene met de meeste voorkeurstemmen premier en zo in dalende lijn. Wel posten aanduiden volgens kennis en ervaring in de vakgebieden", stelt Franky voor.

"Zoals ook de partijen met de meeste stemmen in de regering moeten zetelen. Dat is democratie", zegt Jef.

"Dat zou geweldig zijn. En liefst in twee kiesbeurten", schrijft Walter.

"Ten eerste het cordon sanitaire afschaffen. En wie dan de meeste stemmen heeft moet een regering en de premier aanstellen", stelt Jean-Pierre voor.

"Elke minister zou rechtstreeks verkozen moeten worden, ongeacht de partijen", vindt een tweede Walter. "Elke partij zou hun ministers kunnen voorstellen en laat het volk dan kiezen. Diegene die de meeste individuele stemmen heeft, is verkozen en kan aan de slag. Als hij voor welke reden dan ook aftreedt, is de volgende zijn opvolger, ook al komt deze uit een totaal andere partij."