Miljoen sneltesten liggen stof te vergaren: Frank Vandenbroucke verklaart alles

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Vlaanderen heeft 1,1 miljoen sneltesten gekocht, maar die liggen stof te vergaren. Slechts enkele tienduizenden werden tot dusver gebruikt.

"We hebben nu al aan bedrijven aangeboden om sneltesten te gebruiken om personeel dat niet thuis kan werken te testen. Alleen heeft de bedrijfssector niet echt toegehapt. Misschien omdat er veel rompslomp mee gepaard gaat. In het onderwijs worden ook sneltesten gebruikt in een aantal omstandigheden. Ook huisartsen kunnen die gebruiken", zei minister Frank Vandenbroucke op VTM.

"Sneltesten worden dus al ingezet. Maar we denken dat er nog veel meer mogelijk is. Stel dat een jeugdbeweging in de paasvakantie een kamp wil organiseren, met overnachtingen. Normaal zou dat niet mogen, want alles moet buiten gebeuren. Maar als je de kinderen voor en na het kamp zou testen, zou je veel besmettingsgevaar weghalen."

"De reden waarom we zeggen dat sneltests vanaf mei écht belangrijk worden, is omdat we op grote schaal binnenactiviteiten mogelijk willen maken, denk aan de cultuur en de horeca. Binnen is er altijd meer risico op besmettingen dan buiten. Het is voor die binnenactiviteiten die we dan hopelijk kunnen openen, dat het op voorhand testen van mensen interessant is. Zo kan je meer toelaten dan je zou durven als je niet kan testen."