Open Vld lanceert aantal opvallende voorstellen op partijcongres

door: STS
Open Vld
Afbeelding bron: Photonews

De Vlaamse liberalen hebben zaterdag een congres gehouden in Gent. Ze pleiten voor heel wat politieke vernieuwingen.

"Meer daadkracht, minder blokkering. In bepaalde gevallen moet het federaal niveau knopen kunnen doorhakken", klinkt het.

"De autonomie van de regio's blijft, en van mij kan Vlaanderen zelfs nog meer bevoegdheden krijgen dan vandaag. Maar als je in een federaal land volwassen wil zijn, moet er iemand op het einde beslissen", verduidelijkte Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert op Eén.

"Het gebeurt te vaak dat we naar internationale conferenties zoals een klimaattop moeten zonder standpunt van ons land. Dat belangrijke crisissen moeilijk te managen zijn omdat we met zoveel overheden en ministers moeten beslissen."

"Ons voorstel is: als het vastzit en het geraakt niet opgelost, dan moet het federale niveau gewoon beslissen, zodat het weer vooruitgaat in ons land."

Overheidsloket

De leden kregen onder andere stellingen voorgelegd, zoals: "Iedere burger moet bij één loket terecht kunnen voor alle contacten met de overheid. Het is niet de verantwoordelijkheid van de burger om zich een weg te banen door de complexiteit van onze administraties."

Een derde stelling luidt: "Burgers moeten rechtstreeks hun stem via een kiezersraadpleging laten horen. Zo kan je je als kiezer tijdens de verkiezingen over specifieke beleidsvragen uitspreken. Naar Amerikaans voorbeeld van ballot measures."

"Provinciebesturen afschaffen"

En een vierde stelling: "We kiezen voor een efficiënte en slanke overheid met meer bevoegdheden voor het lokale bestuur. We evolueren naar een landschap met een honderdtal slagkrachtige gemeenten. Overbodige niveaus, zoals de provinciebesturen, schaffen we af."