Premier De Croo onder vuur: "Als hij dáár al over liegt, over wat is hij dan nog allemaal niet eerlijk?"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo krijgt kritiek van advocaat Walter Damen. Alles heeft te maken met de aanstelling van de nieuwe minister van Justitie, Paul Van Tigchelt.

De Croo stelde dat Van Tigchelt zijn eerste keuze was om de opvolger van Vincent Van Quickenborne te worden, die zelf opstapte nadat bleek dat Justitie geblunderd had met het dossier van de terrorist die twee Zweden doodschoot.

Maar later bleek uit een reconstructie door een krant dat Kris Luyckx eerst gevraagd werd om minister te worden. En dat de premier dus gelogen zou hebben.

"Ik was geschrokken over heel het verhaal rond Kris Luyckx, een collega van mij", sprak advocaat Walter Damen in 'De Tafel van Gert'.

"En het blijkt ook absoluut te kloppen dat hij eerst gevraagd werd. Ik heb ook mijn bronnen en mijn info, en ik heb ook eens bij Kris zelf geïnformeerd."

"Ik heb het er vooral heel moeilijk mee dat de premier van ons land dat staalhard gaat ontkennen, dat absoluut minimaliseert en zelfs over een detail, over 'wie vraag ik voor een ministerschap?', begint te liegen. Want daar komt het op neer."

"Dan denk ik: dat zijn de mensen die ons land moeten besturen. Alexander De Croo is de premier, hij is de leider van onze regering. En zelfs over zoiets kan de waarheid niet worden gezegd. Terwijl de waarheid toch vrij simpel is: we hebben meerdere personen gevraagd, sommigen wilden wel en sommigen niet en we hebben een keuze gemaakt."

"Als je dat zelfs niet meer kan toegeven, over wat ben je dan nog allemaal niet eerlijk? Als een premier over zoiets liegt, maak ik mij zorgen en stel ik mij de vraag: hoe kan zo iemand ons land leiden? Hoe kunnen we zo'n mensen in vertrouwen nemen, als je over die details zelfs liegt?"