Zwarte dag voor België: "Vrouwe Justitia is begraven"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

De kans is nu extreem groot dat we nooit zullen weten wie er achter de Bende van Nijvel zat. Het parket heeft vrijdag bekendgemaakt dat het onderzoek wordt afgesloten.

Bij de nabestaanden van de slachtoffers komt het nieuws hard binnen. "Dit is sowieso de begrafenis van Vrouwe Justitia, de begrafenis van ons rechtssysteem", zei Irena Palsterman op VTM. Zij verloor haar vader bij de bloedige overval op de Delhaize in Aalst.

"Het is een schande", ging de vrouw verder. "Ik ben verschrikkelijk teleurgesteld. Op hetzelfde moment besef je: zolang dat er leven is, is er hoop. Dat zijn we nu kwijt."

"Er zijn mensen die zitten te wenen en zeggen: dit kan niet meer", zei de advocaat van de nabestaanden. "Veertig jaar onderzoek, miljoenen kosten, federaal parket, federale politie, magistraten, allemaal niks. Dat kan toch niet; dat men één van de grootste misdrijven van dit land niet oplost."

"Waarheid niet kunnen bovenhalen"

De Bende van Nijvel maakte in de jaren tachtig in totaal 28 dodelijke slachtoffers. De laatste jaren werd nog eens alles op alles gezet. "Er werden 1.800 tips bekeken, bijna 600 DNA-stalen afgenomen, meer dan 2.700 vingerafdrukken vergeleken en zelfs meer dan 40 stoffelijke overschotten opgegraven", weet de openbare omroep. Maar tevergeefs dus.

"Spijtig genoeg hebben alle inspanningen niet geleid tot de opheldering van de feiten die worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel", sprak het parket op een persconferentie. "We hadden het natuurlijk graag anders gezien."

"We beseffen ten volle dat het vinden van de waarheid en het doen geschieden van gerechtigheid de slachtoffers en hun nabestaanden al die jaren heeft voortgestuwd. Ook voor ons, magistraten en politiemensen, was dat de afgelopen ons doel. Helaas hebben wij die waarheid niet kunnen bovenhalen."