Premier De Croo reageert nadat 14-jarig meisje uit het leven stapte na groepsverkrachting

door: MRO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Een meisje van 14 jaar stapte zelf uit het leven enkele dagen na een groepsverkrachting. Alexander De Croo (Open Vld) ging eerder deze week naar een wake voor het meisje in Gent.

Het nieuws zorgde voor heel wat beroering en voor discussie in het Parlement. "Elk van uw vragen toont aan hoezeer wij allemaal persoonlijk geraakt zijn door wat er is gebeurd en door hoe vaak zoiets gebeurt", zei Alexander De Croo donderdag in de Kamer.

"Velen van u hebben cijfers aangehaald en die zijn hallucinant. Ik ben dan ook naar de wake gegaan die georganiseerd werd in Gent, vooral als vader van twee zonen die exact in dezelfde leeftijdscategorie zitten."

"Dagelijks zijn er tien aangiften van verkrachting, maar het reële aantal is vele malen hoger, minstens vijf maal hoger. Een vrouw op drie wordt in haar leven ooit geconfronteerd met seksueel geweld."

"Het is moeilijk aanvaardbaar dat dat een realiteit moet zijn voor zo'n groot deel van de samenleving. Minstens een slachtoffer op vier is minderjarig. Het zijn hallucinante cijfers."

"Het is aan het beleid om de vertaling en de versterker te zijn van het feit dat wij allemaal samen bereid zijn om de stappen te zetten die ervoor moeten zorgen dat iemand die een slachtoffer is en zijn of haar wereld ziet instorten, weet dat er een oplossing is en dat er stappen kunnen worden gezet om hem of haar te redden."