Professor psychologie heeft belangrijke oproep voor onze regering in verband met de coronamaatregelen

door: MRO
Sophie Wilmes na de nationale veiligheidsraad
Afbeelding bron: Photonews

De coronamaatregelen veranderen voortdurend en dat is nefast voor de opvolging ervan. Door de constante wijzigingen wordt de kans steeds groter dat mensen verward raken en de maatregelen uiteindelijk loslaten.

Donderdag is er een nieuwe Nationale Veiligheidsraad. Professor psychologie Timothy Desmet (VUB) roept de beleidsmakers op om de maatregelen niet voortdurend aan te passen.

“Mijn oproep is om de regels zo fair mogelijk, eenvoudig en duidelijk mogelijk te maken zonder ze te vaak te veranderen", zegt Timothy Desmet aan Redactie24.

“Denk bijvoorbeeld aan de avondklok die in Antwerpen werd aangekondigd. Plots wordt het warm en dan gaat de provincie Antwerpen ervan uit dat mensen op een moment van hitte zeer goed kunnen inschatten wanneer ze hun mondmasker al dan niet moeten dragen.” 

“Ik zou net het tegenovergestelde verwachten. Wanneer het warm is zou ik denken dat je beoordelingsvermogen net minder is. Dus die logica klopt eigenlijk niet.”

“Regels veranderen constant en dan kan je niet verwonderd zijn dat mensen zich niet meer aan de regels blijven houden. Puur vanuit menselijk gedrag.”