Tinne Van der Straeten heeft plan: Zo wil ze energiefacturen verlagen

door: STS
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil via Europa de mega-winsten in de energiesector afromen. En als dat niet lukt, met de regering een eigen initiatief uitwerken.

"Het Belgische Electrabel keert meer dan 1,2 miljard euro dividend uit aan het Franse moederbedrijf Engie", zei Van der Straeten in de Kamer.

"'Hallucinant', 'wrang' en 'ondenkbaar' hoor ik hier daarover. De optelsom van die drie beoordelingen is nog een onderschatting van de pijn die de mensen voelen wanneer ze elke maand hun energiefactuur in de bus krijgen."

"Enorm hoge winsten, op een moment dat een recordaantal mensen moeite heeft met hun factuur te betalen, dat is onaanvaardbaar."

"En het is niet alleen een Belgische situatie. In heel Europa zijn er overwinsten ten gevolge van de hoge prijzen."

"We hebben het engagement genomen om na te gaan hoe we via Europa die winsten kunnen afromen. En als dat via Europa niet lukt, zullen we in juni met de regering een eigen initiatief uitwerken."

"We zullen ons aan dit engagement houden; dat we achter de winsten in de energiesector gaan. Over alle technologieën heen. En dat we die afgeroomde winsten integraal zullen inzetten om de energiefactuur van onze burgers en onze bedrijven te kunnen verlagen."

"Want niemand mag zich verrijken op de kap van de grootste energiecrisis die we ooit gekend hebben."