Van Quickenborne over relschoppers in Brussel: "Je kan dat niet zomaar zeggen"

door: MRO
Rellen - Brussel
Afbeelding bron: Photonews

Een betoging in Brussel voor Ibrahima, een jongen die stierf na arrestatie door de politie, liep compleet uit de hand. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kondigde nultolerantie aan voor geweld tegen agenten, maar dat blijkt niet zo eenvoudig.

Jongeren trokken een spoor van vernieling, de beelden zorgden voor een golf van verontwaardiging. "We leven in een rechtstaat, je kan niet zomaar zeggen: 'we gaan mensen opsluiten en veroordelen omdat ze daar aanwezig waren'. Je moet bewijzen hebben, dat is de rechtstaat", legt Vincent Van Quickenborne uit in De Zevende Dag.

Dat wordt geen eenvoudige opdracht aangezien de meeste relschoppers een mondmasker droegen wat de identificatie bemoeilijkt.

"We gaan met de politiezones en het parket alle beelden analyseren. Al die mensen zijn bestuurlijk aangehouden geweest, die identiteitskaarten zijn opgeschreven. Als er een match is tussen een persoon en een gewelddaad, dan zal die persoon vervolgd worden."

De minister vindt dat de betoging nooit had mogen worden toegelaten. "Ik ben zelf titelvoerend burgemeester in Kortrijk en wij hebben verschillende aanvragen gehad voor Black Lives Matter of voor rechtsextremisten die wilden betogen. Wij hebben dat telkens tegengehouden omdat dat niet coronaproof kan gebeuren en omdat je altijd het risico hebt dat het ontaardt."