Autopsie Brusselse man brengt schokkend nieuws, maar had dit de rellen vermeden?

door: BVDO
Rellen - Brussel
Afbeelding bron: Photonews

Woensdagavond braken in de buurt van Brussel Noord rellen uit na een manifestatie ter nagedachtenis van de jongeman die zaterdagavond overleed na een interventie van de politie.

De politiediensten telden 500 manifestanten ter plaatse. De organisatoren riepen om 17 uur op tot het einde van de demonstratie. De overgrote meerderheid van de manifestanten verliet op dat moment de verzamelplaats. De manifestatie is over het algemeen rustig verlopen en stond onder toezicht van stewards.

Aan het einde van de manifestatie, rond 17.30 uur, bleef een groep demonstranten van 50 tot 100 personen ter plaatse en veroorzaakte diverse incidenten en schade. In eerste instantie in groep, de resterende demonstranten verplaatsen en verspreidden zich. De politie heeft in grote getale ingegrepen om de rust op het grondgebied te herstellen. Rond 20 uur werd de rust op het hele grondgebied van de politiezone hersteld.

Vanmorgen kwam de wetsdokter met de eerste bevindingen van de autopsie op de jongeman. Het Brusselse parket liet weten dat de jongeman een hartafwijking had. Waren de rellen te vermijden geweest als die informatie gisteren al beschikbaar was? Hoewel de man op het moment van zijn arrestatie xtc pillen bij zich had, wees een toxicologisch onderzoek uit dat hij niet onder invloed was.

De jongeman vluchtte zaterdagavond weg toen de politie hem wilde controleren voor een overtreding op het samenscholingsverbod. Toen de politie hem even later inrekende en overbracht naar het politiecommissariaat zakte hij in elkaar. De jongeman overleed in het ziekenhuis.