Vertrouwen in politiek is weg: “We weten wát we moeten doen, alleen doén we het niet”

door: BVDO
Alexander De Croo na het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Zelfs zonder de coronacrisis daalt het vertrouwen van de burgers in de politiek. De recente actualiteit rond de coronamaatregelen en subsidiefraude helpt daar niet aan mee.

Het vertrouwen van burgers in politieke instellingen zit op een heel laag pitje. Heel wat landen hebben nauwelijks nog een beleid op lange termijn klaar. “Vele factoren liggen daaraan ten grondslag, waaronder onze ingewikkelde staatsstructuur”, zegt Thibault Viaene, jurist en lid van de Vrijdaggroep, bij Knack.

Het afschaffen van de ministeriële kabinetten zou een oplossing kunnen zijn, naar Nederlands model. “Ministers hebben daar geen kabinet, maar werken rechtstreeks samen met de administratie. Ministers en topambtenaren vliegen elkaar dikwijls in de haren, maar gaan wel meteen, no nonsense gewijs naar de essentie. Minder partijpolitiek gespin of ellenlang gedans rond de hete brij.”

Nu leven ministers in een wereldje met alleen maar zielsverwanten, maar voor Viaene moet er veel meer zijn dan dat. “Politici moeten ook de belangen behartigen van de burgers die niet voor hen gekozen hebben. De almachtige Belgische particratie vloekt met die gedachte. De tijd dringt”, besluit hij