Vlaams Belang wil hoofddoekenverbod voor minderjarige meisjes

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Belang diende ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag in het Vlaams Parlement een voorstel van resolutie in dat een algemeen hoofddoekenverbod in de publieke ruimte wil invoeren voor minderjarige meisjes.

"Als er één bedreiging is voor de emancipatie van de vrouw in onze samenleving, dan is het wel de sluipende islamisering met als voornaamste instrument de hoofddoek", zo stelt Vlaams Parlementslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) die hoofdindiener is van het voorstel. 

"De hoofddoek druist fundamenteel in tegen de vrouwenemancipatie waar vrouwen in het Westen zo lang voor gestreden hebben."

Voor Van dermeersch is het duidelijk dat de hoofddoek een symbool is dat de mannelijke superioriteit moet uitdragen en in talloze gevallen niet vrijwillig gedragen wordt door meisjes en vrouwen, maar hen wordt opgedrongen. "In de islamitische moraal is het respecteren van de voorgeschreven sluierplicht een belangrijk bewijs van zedigheid", zo stelt Van dermeersch.

Het Vlaams Belang rekent erop dat het voorstel minstens aanleiding zal geven tot een fundamenteel debat over de problematiek. De partij herinnert eraan dat vorig jaar sp.a-voorzitter Conner Rousseau de mogelijkheid opperde om een hoofddoekenverbod in te voeren voor meisjes onder de 16. Ook hij had het over de groepsdruk die wordt uitgeoefend.

Voor Anke Van dermeersch is het duidelijk: "Wie het debat over een algemeen hoofddoekenverbod voor minderjarige meisjes bij voorbaat tot taboe verklaart, bewijst de emancipatie van de vrouw geen dienst."