Voorstel van Gwendolyn Rutten brengt kiesgeheim in gevaar: "Zien of beleid impact heeft"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Gwendolyn Rutten, burgemeester van Aarschot, wil dat voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen heel gedetailleerde info over de stemmen beschikbaar wordt. Maar dat is in strijd met de huidige kieswetgeving.

Gwendolyn Rutten (Open VLD) was onder de indruk van de Amerikaanse verkiezingen en wil dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2024 in ons land ook duidelijk wordt hoe er op wijkniveau gestemd wordt.

"Op dit moment kennen we enkel de uitslagen per stad of gemeente", vertelt Rutten aan Rob TV. Als er in 2024 geen stemplicht meer is, wil Rutten wel de impact van die beslissing kennen. "Zo zie je of beleid impact heeft en als opkomstplicht in 2024 wegvalt zie je in welke stadsdelen mensen opdagen om te stemmen."

Maar de huidige kieswetgeving laat dit niet toe. Met dit voorstel zou het kiesgeheim wel eens in gevaar kunnen komen. "Het kiesgeheim is een belangrijke pijler van de democratie. Dat moeten we garanderen. De schaal moet groot genoeg blijven, zodat men nooit kan achterhalen hoe persoon A of B gestemd heeft."