Gaat afschaffing van opkomstplicht invloed hebben op uitslag verkiezingen? Dit denkt expert erover
Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober zullen er een paar zaken voor het eerst anders zijn. Zo is er geen opkomstplicht meer (in Vlaanderen). Je mag dus gaan stemmen, maar het is niet verplicht.
"Of de extreme partijen hier last van gaan ondervinden?", werd op VRT 1 gevraagd aan Bram Wauters, professor Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Gent.
"Er wordt vaak gedacht dat mensen een foert-stem geven aan die radicale partijen, maar er zijn twee dingen die je daar tegenin kan brengen", zei Wauters.
"Ten eerste: die mensen brengen vaak ook een inhoudelijke stem uit, bijvoorbeeld tegen migratie, of voor een rijkentaks. Ten tweede: mensen die een foert-stem willen uitbrengen, kunnen ook net heel overtuigd zijn om dat nu eindelijk eens te gaan zeggen in dat stemhokje en de politici eens te laten voelen wat ze echt denken."
Geleidelijke daling van opkomst
"De opkomst zal dalen, maar dat zal geleidelijk gebeuren", verwacht Wauters. "We gaan niet ineens een heel dramatische daling zien naar minder dan 50%. Omdat veel oudere kiezers de gewoonte hebben om te gaan stemmen en die gewoonte nog even zullen aanhouden."