Grote veranderingen bij volgende gemeenteraadsverkiezingen

door: STS
Bart Somers
Afbeelding bron: Photonews

De volgende gemeenteraadsverkiezingen en provincieraadsverkiezingen, in 2024, zullen er anders gaan uitzien. De Vlaamse regering heeft vrijdag veranderingen goedgekeurd.

Zo zal de stemplicht verdwijnen. "Wij zijn een van de weinige landen die een opkomstplicht hebben. Als 10% dat niet doet, zouden we bij elke verkiezingen honderdduizenden boetes moeten uitschrijven", zei Bart Somers op VTM.

"Ik vind het wel een burgerplicht om te gaan stemmen, maar je mag mensen die het niet doen daar niet voor sanctioneren", aldus de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur nog.

"Het zal de politieke partijen aanmoedigen om aan mensen uit te leggen waarom het belangrijk is om te gaan stemmen. Dat is heel belangrijk, dat versterkt onze democratie."

Burgemeester

Verder worden voorkeurstemmen belangrijker, want de kandidaten die er het meeste halen, worden verkozen, ook al staan ze laag op de kieslijst.

De kandidaat die het meeste stemmen haalt bij de grootste meerderheidsfractie, wordt ook automatisch de nieuwe burgemeester.