Opvallend: Vooral deze producten zijn nu (veel) duurder dan 1 of 2 jaar geleden

door: STS
Supermarkt - winkelwagen - diepvries
Afbeelding bron: Photonews

De inflatie in de supermarkten is langzaam aan het dalen. Anderzijds zijn er producten die 20% of 47% duurder zijn dan een jaar geleden, en zijn er producten die 65% of zelfs 78% duurder zijn dan twee jaar geleden.

Test Aankoop berekende aan de hand van een boodschappenmand van meer dan 3.000 producten uit de supermarkt (voeding, huishoudproducten en persoonlijke verzorging) in zeven supermarktketens dat de inflatie voor november 9,4% bedroeg. De maand ervoor was dat nog 11,5%.

"Vooral groenten zijn duurder geworden ten opzichte van vorig jaar, gemiddeld zelfs 20%", klinkt het.

"Dit komt vooral door prijsstijgingen bij ajuinen (+47%), wortelen (+38%) en aardappelen (+20%). Ook vorig jaar lag de inflatie bij groenten al erg hoog, in twee jaar tijd zijn de prijzen van ajuinen gestegen met maar liefst 78%, en die van wortelen met 65%."

"Diepvriesproducten zijn gemiddeld 12% duurder geworden, met een uitschieter voor fish sticks (+21%). Over een periode van twee jaar zijn diepvriesfrietjes (64%) het sterkst gestegen."

"Kruidenierswaren zijn gemiddeld 11% duurder geworden, daar zien we vooral sterke stijgingen bij ketchup (+43%) en mosterd (+24%). In twee jaar tijd zijn deze met respectievelijk 69% en 74% gestegen. Fruit is gemiddeld 10% duurder dan vorig jaar, met pieken voor bosbessen (+27%) en bananen (+20%)."

"Sommige producten, zoals bloem, kennen dan weer een negatieve inflatie (-1%), maar bekeken over een periode van twee jaar is er nog steeds een sterke stijging van 23%."

Test Aankoop stelt ook vast dat de prijzen in de supermarkten de internationale markten nog niet volgen. "Op de internationale markten daalt de prijs van plantaardige oliën sinds maart 2022 (-52%), maar de prijzen van de frituuroliën in onze winkelkar zijn sinds maart 2022 met gemiddeld 38% gestegen."

"Hetzelfde verhaal bij zuivel: over het algemeen daalt de prijs van zuivel sinds juni 2022 (-26%), met een kleine uitzondering in oktober. Toch is 80% van de halfvolle melkproducten en 94% van de jonge (Gouda)kazen duurder, respectievelijk gemiddeld 29% en 12%, dan in juni 2022."