Opgepast! Safeonweb waarschuwt voor sms’je dat je terugbetaling aanbiedt

door: BVDO
Smartphone - gsm - bellen
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Via sms circuleren er momenteel verdachte berichten. Die bieden je zogezegd een terugbetaling aan, via CSAM.

CSAM is het platform dat burgers de mogelijkheid biedt om identificatiesleutels te gebruiken om toegang te krijgen tot verschillende online overheidsdiensten.

De frauduleuze sms nodigt je uit om je accountgegevens in te vullen via een link om een terugbetaling te krijgen. Dit is natuurlijk oplichterij. Klik niet op de link.

“Als je op de link hebt geklikt, laat je de velden leeg en annuleer je elke interactie. Geef NOOIT persoonlijke codes. Als je een wachtwoord hebt opgegeven dat je ook elders gebruikt, verander het dan onmiddellijk”, klinkt het bij Safeonweb.

“Als je geld hebt verloren of het slachtoffer bent geworden van afpersing, raden we je aan om aangifte te doen bij de politie. Je kan aangifte doen bij de lokale politie waar je woont.”

Neem contact op met je bank en/of Card Stop op 078 170 170 als je bankgegevens hebt doorgegeven, als er geld van je bankrekening verdwijnt of als je geld hebt overgemaakt naar een fraudeur. Op deze manier kunnen frauduleuze transacties worden geblokkeerd.

Safeonweb CSAM terugbetaling
Afbeelding bron: Safe on web