Bestuurder heeft vraag over gsm-'gebruik' achter stuur: "Is dit ook strafbaar, of niet?" Politie antwoordt

door: STS
smartphone in auto
Afbeelding bron: pexels

Gsm-gebruik achter het stuur is verboden en wordt tegenwoordig steeds strenger bestraft. Er zijn plaatsen waar je zelfs je rijbewijs onmiddellijk ingetrokken ziet worden wanneer je betrapt wordt.

De politiezone Boortmeerbeek/Haacht/Keerbergen wijst erop dat er tijdens de maand maart door het Leuvense parket opnieuw strenger wordt opgetreden tegen gsm-gebruik tijdens het rijden. Er zal niet enkel een proces-verbaal worden opgesteld, ook zal het rijbewijs van de betrokken bestuurder voor vijftien dagen worden ingetrokken.

Op het bericht van de politie op Facebook reageerde een bestuurder met een vraag: "Een gsm die aangesloten is met de kabel en in de middenconsole ligt, terwijl je auto met CarPlay is verbonden voor Waze op het dashboardscherm… Is dat strafbaar of niet strafbaar?", vroeg Kurt.

De politie antwoordde als volgt: "Beste, het 'gebruik' van de gsm duidt op de manipulatie van het toestel. Wanneer het toestel aangesloten is om op te laden of data door te zenden naar uw voertuig én u het toestel niet manipuleert, bent u niet in overtreding."

"Sluit het toestel aan alvorens u vertrekt en leg het dan weg, zo kunt u op een veilige manier uw voertuig besturen. Fijne dag!", klonk het nog.