Buitenlanders betalen massaal hun verkeersboetes in ons land niet

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Heel wat verkeersboetes die uitgeschreven worden aan buitenlanders worden nooit betaald. Dat blijkt uit cijfers van kamerlid Wouter Raskin (N-VA). 

In ons land betaalt 7 procent van de Belgen hun verkeersboete niet. Voor buitenlanders loopt dat op tot maar liefst 37 procent. En die cijfers zijn al veel verbeterd sinds België afgelopen zomer boetes in de taal van de overtreder opstuurt. "Daardoor zien we voor sommige landen een aanzienlijke toe­name van het aantal boetes", aldus Raskin. "Dat is bijvoorbeeld het geval voor Bulgarije, Spanje, Hongarije, Roemenië en vooral Polen." 

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zegt dat er voorlopig niet veel aan gedaan kan worden, omdat aanpassingen op Europees niveau moeten gebeuren. "Als een boete onbetaald blijft, schrijft ons land een certificaat uit ter waarde van die boete", vertelt hij aan Het Nieuwsblad. "Dat certificaat wordt doorgestuurd naar de overheid van het land van de overtreders, dat vervolgens werk kan maken van de inning. Lukt dat, dan mogen ze dat geld trouwens houden voor de eigen staatskas."