Vlaams Belang doet opmerkelijke vaststelling over verkeersboetes

door: STS
Politie - verkeersboete
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch heeft een opmerkelijke vaststelling gedaan over verkeersboetes.

Vermeersch vroeg cijfers op bij minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). "Verkeersboetes in België zijn voornamelijk een zaak voor de Vlamingen, zo blijkt", concludeert Vermeersch.

"Voor het jaar 2021 werd door de Vlaamse politierechtbanken in totaal een vordering van 132,2 miljoen euro uitgesproken. Dat is zowat 19,9 euro per Vlaming. De Waalse politierechtbanken spraken voor 47,2 miljoen euro aan vorderingen uit - goed voor 12,9 euro per Waal.

"In Vlaanderen staat men sneller voor een politierechtbank dan in Wallonië", zegt Vermeersch. "En ook de bedragen die effectief door de politierechtbank worden geïnd, liggen in Vlaanderen een pak hoger dan in Wallonië."

"De Vlaamse politierechtbanken inden in 2021 effectief 52,1 miljoen euro, of 39,4% van het bedrag aan uitgesproken boetes. In Wallonië lag dat voor dezelfde periode opnieuw een stuk lager: 14,4 miljoen euro, of amper 30,5% van het totale te betalen bedrag. Per capita is dat dus 7,83 euro per inwoner in Vlaanderen, tegenover 3,95 euro per inwoner in Wallonië."

Sedert enkele jaren kan de fiscus openstaande boetes innen via een verrekening in de personenbelasting. "In 2021 werd in Vlaanderen voor 21,1 miljoen euro aan boetes, uitgesproken door een politierechtbank, geïnd via een afhouding in de personenbelasting, of 3,16 euro per Vlaming. In Wallonië werd er amper 8 miljoen euro aan boetes geïnd via de afhouding, of 2,20 euro per Waal."