Maand zonder boetes: Deze overtredingen kunnen agenten nu door de vingers zien

door: STS
Politie - politiecontrole
Afbeelding bron: Photonews

De politievakbonden roepen agenten op om vanaf nu geen boetes meer uit te schrijven voor kleinere verkeersovertredingen, en dat een maand lang.

De vakbonden willen zo protesteren tegen de federale regering, die zich niet zou houden aan afspraken over lonen.

"De bedoeling is niet dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt. Dus met alcohol op achter het stuur gaan zitten, te snel rijden... Zeker niet doen, want die controles en boetes blijven doorgaan", zei Hajo Beeckman van de VRT Verkeersredactie op Eén.

Het zijn enkel de lichtere overtredingen van de eerste en tweede graad die door sommige agenten niet beboet zullen worden.

Bij verkeersovertredingen van de eerste graad horen: het niet dragen van de veiligheidsgordel, het niet gebruiken van de richtingaanwijzers, onrechtmatig op een bus- of pechstrook rijden.

Bij verkeersovertredingen van de tweede graad horen: door het oranje licht rijden, rechts inhalen en onrechtmatig parkeren op voorbehouden plaatsen.

Let wel: niet elke agent van elke politiezone zal deelnemen aan de actie. En zware overtredingen die de verkeersveiligheid rechtstreeks in gevaar brengen, zullen wel beboet worden. Zoals 's nachts zonder verlichting rijden, door het rood rijden, spookrijden, gsm-gebruik achter het stuur en racen.