Discussie over bedrag van verkeersboetes: “Dat is pure discriminatie”

door: BVDO
Flitsen - snelheidscontrole
Afbeelding bron: Photonews

Bepaalde boetes zijn een lachertje voor wie een groot inkomen heeft. Daar kan je de nodige vragen bij stellen.

Wij vroegen onze lezers of het niet beter zou zijn om de boetes aan te passen aan het inkomen. Wie een lager inkomen heeft zou ook een lagere boete krijgen. Een greep uit de reacties...

“Zeker niet!!! Iedereen moet zich aan de regels houden!”

“Al die beroeps-doppers gaan nogal vliegen als dat wordt goed gekeurd.”

“Onrealistisch en moeilijk toe te passen. Iedere verbalisant heeft dan zicht op de inkomens.”

“Neen, waarom altijd de werkende willen pluimen?”

“Neen, zo straft men de werkende bevolking nog eens af. Waarom zou een mens nog 5 dagen per week gaan werken als alles veel voordeliger uitkomt voor beroepsdoppers en OCMW-cliënteel.”

“Wat een absurd idee, pure discriminatie… een overtreding moet op dezelfde manier gesanctioneerd worden, lijkt mij de logica zelve.”

“Zorg dat je geen boete krijgt! Boetes zijn voor iedereen hetzelfde, rijk of arm.”

“NEEN! Boete blijft boete ongeacht inkomen... Als je bijvoorbeeld 150 km/u rijdt op de autostrade moet de boete even hoog blijven ongeacht de inkomsten... De wet is voor iedereen gelijk!”

“Als je niets verkeerd doet moet je geen boete betalen. Voor iedereen hetzelfde.”

“Zou beter zijn, hoger inkomen betekent hogere boete, maar vrees dat het zo niet zal werken.”

“Ja, maar dan wel op voorwaarde dat er een voelbare minimum is voor de lagere inkomens zoals bijvoorbeeld vanaf 250 euro. Anders gaat dit pure discriminatie zijn voor elke werkmens als een dopper maar 50 euro bijvoorbeeld betaalt.”

“Dat systeem bestaat al in sommige Scandinavische landen en heeft ervoor gezorgd dat iedereen veel voorzichtiger is, want daar gaan de boetes diep in de portefeuille, ook van de rijken.”

“Inderdaad, zou dat maar normaal vinden een boete, zoveel procent van uw inkomen. Voor sommige mensen is een boete van 58 euro een zeer grote hap uit hun budget. Bij velen enkel een habbekrats, dus iemand die rijk is kan ongestraft 10 km/u sneller rijden.”