Dagelijks doen heel veel autobestuurders het op de snelweg: Absoluut verboden en heel gevaarlijk

door: PMN
Autosnelweg
Afbeelding bron: Photonews

Dagelijks maken heel wat autobestuurders gebruik van de snelweg. Heel wat van die bestuurders doen er iets dat absoluut verboden is. Je kan er dus maar extra aandachtig voor zijn.
 

In ons land ben je verplicht om rechts te rijden. Op de autosnelweg moet je dus rijden op de rechterrijstrook. Je mag uiteraard voertuigen inhalen en dan gebruik maken van een andere rijstrook. Als je dit doet mag je nooit de maximum toegelaten snelheid overschrijden, en daarna moet je meteen terug naar de rechterrijstrook.

Er zijn wel enkele uitzonderingen. Je mag op de tweede of derde rijstrook blijven rijden als je verschillende voertuigen na elkaar inhaalt. Als je binnen de 10 seconden geen voertuigen meer inhaalt, moet je weer naar de rechterrijstrook.

Je mag ook op de andere rijstroken blijven rijden als je in een file staat. Je mag ook nog op een andere rijstrook rijden als de blauwe borden aangeven dat je die moet volgen om een bepaalde richting uit te gaan. Daarna moet je weer naar de rechterrijstrook.

Er zijn ook heel wat bestuurders die voortdurend op de middenrijstrook rijden. Dat is absoluut verboden! Het is een overtreding. Die mag je enkel gebruiken om andere voertuigen in te halen of een andere richting te volgen.

Wat ook ten strengste verboden is, is ‘middenstrookrijders’ langs rechts inhalen. Dat is bovendien gevaarlijk en een overtreding. Inhalen moet je altijd langs links doen. Er zijn twee uitzonderingen: wanneer het file is of om een andere richting te volgen.

Volg Redactie24 nu op Instagram