Er komt een verandering aan het rijexamen voor speedpedelec

door: STS
Speedpedelec
Afbeelding bron: Photonews

Er komt een verandering aan het rijexamen voor het besturen van een speedpedelec. Wie geen rijbewijs B bezit, moet daarvoor een rijbewijs A of AM behalen. Het praktijkexamen voor een AM rijbewijs kan binnenkort met een speedpedelec afgelegd worden, in plaats van enkel met een bromfiets.

De verandering gaat in vanaf 1 oktober. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wijzigde de examinering om te mogen rijden met een speedpedelec.

"Wie met een speedpedelec wil rijden, moet een rijbewijs AM of A halen, tenzij men al het rijbewijs B bezit. Het examen AM diende eerst afgelegd te worden met een bromfiets en dus niet met een speedpedelec", vertelde Peeters aan GOCA.

"We hebben er nu voor gezorgd dat het ook afgelegd kan worden met een speedpedelec. Een belangrijke aanpassing, zeker gezien de ongevallencijfers."

"Hoewel de speedpedelec een geweldig vervoersmiddel is, kunnen we niet blind zijn voor de ongevallencijfers. 538 ongevallen in 2022: dat zijn geen cijfers om licht over te gaan."

"Elke maatregel die we hieromtrent nemen, is gericht op meer verkeersveiligheid, zo ook deze wijziging van het praktijkexamen AM. Rijden met een speedpedelec geeft een ander gevoel dan met een bromfiets. Het was zeer bevreemdend dat men het examen voor het benodigde rijbewijs niet kon afleggen met een speedpedelec."