Mag je gsm wel gebruiken aan een rood licht? Dit zegt parket erover

door: STS
Gsm achter stuur
Afbeelding bron: Pixabay (archieffoto)

Het gebruik van een gsm achter het stuur wordt als zeer gevaarlijk beschouwd. Daarom wordt er de jongste tijd strenger tegen opgetreden.

Zo zijn er soms periodes waarin acties worden gehouden, tijdens dewelke de politie extra controleert op gsm-gebruik achter het stuur. Wie betrapt wordt, speelt zijn rijbewijs kwijt voor een periode van vijftien dagen. Intussen zijn er al verschillende parketten die deze maatregel altijd toepassen, en niet enkel meer tijdens gerichte acties.

In Limburg is dat bijvoorbeeld sinds 1 februari het geval. Sindsdien werden al zo'n 280 rijbewijzen ingetrokken van mensen die hun gsm hanteerden tijdens het rijden. Deze bestuurders kregen bovendien een boete van 174 euro.

Gsm aan rood licht

Maar hoe zit het wanneer je niet aan het rijden bent, bijvoorbeeld wanneer je met je wagen stilstaat aan een rood licht? Ook dan is het verboden om je gsm te hanteren. Maar er wordt wel anders tegen opgetreden.

"Bij gsm-gebruik wanneer je stilstaat voor een rood licht wordt het rijbewijs niet ingetrokken, maar wordt er wel een proces-verbaal opgesteld", vertelde Anja De Schutter van het parket aan Het Belang van Limburg.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp