Mensen met een handicap zijn hier nu de dupe van

door: STS

Personen met een handicap zijn de dupe van scanwagens die geparkeerde auto's controleren. Dat zegt mantelzorgvereniging Samana.

"Steeds meer steden en gemeenten zetten scanwagens in om geparkeerde auto’s te controleren. Voor personen met een handicap is dit een probleem", klinkt het.

"Waar parkeerwachters voorheen hun blauwe parkeerkaarten zelf checkten, bekijkt de scanauto vandaag alleen de nummerplaten."

"Mensen met mobiliteitsproblemen hebben niet noodzakelijk zelf een wagen, maar zijn afhankelijk van familieleden, vrienden, vrijwilligers, zorgpersoneel, enzovoorts. Dat zijn dus telkens andere nummerplaten", zegt Johan Tourné, directeur van Samana.

"Door het aantal toegelaten nummerplaten te beperken, wordt hun bewegingsvrijheid beperkt. Ze kunnen niet meer spontaan meerijden met een buurt of vriend, en simpelweg hun parkeerkaart in de wagen leggen."

"Digitale registratiesystemen, in elke gemeente verschillend, maken het bovendien erg ingewikkeld. Okra, Samana, Kando, CM Gezondheidsfonds en Beweging.net pleiten er daarom voor om mensen met een geldige parkeerkaart ook in de toekomst overal gratis én onbeperkt te laten parkeren, ongeacht met welke wagen ze rijden."