Politie duidelijk: "Bij deze overtreding is ook fietser met speedpedelec rijbewijs kwijt"

door: STS
Speedpedelec
Afbeelding bron: Photonews

Wat mag er wel nog achter het stuur, nu er steeds strenger wordt opgetreden tegen gsm'en tijdens het rijden? De politie geeft verduidelijking.

Het rijbewijs van bestuurders die tijdens het rijden een gsm of ander elektronisch toestel gebruiken, wordt voortaan altijd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken, liet het parket van West-Vlaanderen dinsdag weten.

Politiezone MIDOW geeft op Facebook iets meer tekst en uitleg. Want er doken nogal wat vragen op, zoals "wat als het toestel in de houder zit?" of "wat met het touchscreen in de auto?".

"Indien dit om een 'kortstondig' gebruik gaat waarbij men het voertuig nog steeds onder controle heeft (conform art. 8.3 van het KB 01/12/1975), is dit geen probleem", klinkt het. "Met 'kortstondig' wordt bedoeld: de verwarming aanzetten, de radio verzetten..."

Geldt regel ook voor speedpedelecs?

Wie echter niet handsfree aan het bellen is en betrapt wordt, mag dus niet meer verder rijden. En dat is niet het enige vervelende gevolg. De regel geldt niet voor fietsers, maar wel voor bestuurders van een speedpedelec.

Wie aan een rood licht staat en betrapt wordt op gsm'en zal zijn rijbewijs niet kwijtspelen, maar wel een boete van 184,10 euro krijgen.

Volg Redactie24 nu ook via WhatsApp