Tanken deze winter nóg duurder? "Dan zullen we het moeten ondergaan"

door: STS
Tanken - diesel
Afbeelding bron: Photonews

De prijs voor een liter diesel is dinsdag gestegen tot 2,0270 euro. Volgens financieel expert Paul D'Hoore bestaat de kans dat we deze winter nog duurder gaan tanken.

"De prijs van olie is afhankelijk van de beschikbaarheid van olie, van hoeveel er wordt opgepompt", zei D'Hoore op VTM.

"En het is zo dat de olieproducerende landen beslist hebben om vanaf volgend jaar, vanaf 1 januari, minder olie op te pompen, om de prijs te behouden. Dus er is vandaag of gisteren niets gebeurd, maar de aankondiging dat er iets minder olie zal opgepompt worden in januari heeft nu al een prijsverhogend effect."

"Het risico bestaat dat de prijzen nog gaan stijgen. Want vanaf het moment dat het kouder wordt, is er meer olie nodig voor verwarming. Dus dat zou kunnen."

"Normaal gesproken zou dat geen invloed mogen hebben, want de olie-exporterende landen proberen de prijs te stabiliseren - zeggen ze. Maar eigenlijk hebben zij belang bij hogere prijzen."

"Dus ik denk dat als de prijs zou oplopen omdat we een koude winter krijgen, zij niet gaan ingrijpen, maar met plezier de prijs zullen zien stijgen en dat wij dat zullen moeten ondergaan."