Vias wil nieuw verbod in verkeer: "Deze bestuurders krijgen 50% meer boetes"

door: STS
Politie - politiecontrole
Afbeelding bron: Photonews

Verkeersinstituut Vias wil een verbod zien ingevoerd worden. Het gaat om systemen die automobilisten waarschuwen voor de locatie van een mobiele snelheidscontrole of een alcoholcontrole.

Vias institute voerde een studie uit over radarmelders. "De conclusies zijn helder", klinkt het na twee jaar onderzoek.

"Per afgelegde kilometer krijgen bestuurders die een radarmelder hebben 50% meer boetes dan bestuurders die geen radarmelder hebben."

"Dat resultaat kan paradoxaal lijken, maar is toch perfect logisch. Bestuurders met zo'n systeem rijden vaker te snel omdat ze denken dat ze geen risico lopen op een boete als hun systeem geen melding geeft van een snelheidscontrole."

"De visuele en auditieve waarschuwingen van deze radarmelders kunnen daarnaast voor afleiding zorgen."

Alcoholcontrole

"Daarom bevelen we aan om systemen te verbieden die in realtime de locatie van mobiele controles aangeven, vooral omdat ze bestuurders ook in staat stellen om aan alcoholcontroles te ontsnappen."

"Wanneer politieagenten tegenwoordig hun apparatuur opstellen om bijvoorbeeld een alcoholcontrole te organiseren, worden ze al gesignaleerd nog voor de operatie begint."

"Het is dus gemakkelijk voor een bestuurder die te veel gedronken heeft om van route te veranderen en niet gepakt te worden."