Wagen afgekeurd op autokeuring, bestuurder pakt het anders aan: "Van de eerste keer erdoor"

door: STS
Autokeuring
Afbeelding bron: Photonews

Een bestuurder die zijn wagen afgekeurd zag worden op de autokeuring, heeft toch een groene kaart kunnen bekomen. Al moest hij daar wel de nodige moeite voor doen.

De man uit Lommel ging met zijn tweedehandse Citroën Jumpy naar het keuringsstation in Hechtel-Eksel. Hij zag zijn acht jaar oude dieselwagen afgekeurd worden. De reden was een te hoge uitstoot van roetdeeltjes, gemeten door de deeltjesteller.

Sinds juli 2022 wordt het aantal roetdeeltjes dat een dieselwagen uitstoot gemeten met een deeltjesteller. Daarmee wordt de uitstoot van fijnstof preciezer gemeten en kunnen problemen met de roetfilter gedetecteerd worden. De maximumuitstoot bedraagt een miljoen deeltjes per kubieke centimeter.

"Ik kreeg de raad om een soort product te kopen om in de auto te doen om zo de deeltjes te verwijderen, maar ook bij de tweede keuring werd ik afgekeurd", vertelde de auto-eigenaar aan Het Belang van Limburg.

Indien de wagen een derde keer niet door de test zou geraken, zou hij een rode kaart 'verboden tot het verkeer' gekregen hebben, zoals heel wat Vlamingen al overkwam. Je mag dan enkel nog naar huis, naar de garage of naar de autokeuring rijden ermee.

Auto laten keuren in Wallonië

"De angst sloeg ons om het hart", vertelde de man aan de krant. Maar hij kreeg de tip om het eens in Wallonië te proberen. Daar worden enkel euro 5b-wagens gecontroleerd, en niet euro 5a-wagens. En jawel: "In Luik ben ik van de eerste keer door de keuring geraakt."

Het risico dat je loopt als je je wagen laat keuren in Wallonië is wel dat indien hij om een andere reden afgekeurd wordt, je opnieuw naar Wallonië zal moeten rijden. Een herkeuring dient immers in hetzelfde keuringsstation te gebeuren. Afhankelijk van waar je woont, kost het je mogelijk veel brandstof en tijd.