Documentaire legt het bloot: zo gingen matchfixers en fraudeurs te werk in het Belgisch voetbal

door: CDC
Bayat en Van Holsbeeck
Afbeelding bron: Photonews

Operatie Zero en Propere Handen die corruptie in ons voetbal onderzoeken zijn volop bezig en het ziet er naar uit dat de corruptie erg diep loopt. De documentaire ‘Le milieu du terrain’ licht een tipje van de sluier.

De Franstalige documentaire maakt enkele sterke beweringen over Mogi Bayat. De omstreden spelersmakelaar zou de macht hebben gehad om te bepalen welke ploeg er degradeerde en ook wie er kampioen kon spelen. Anderlecht zou zo twee titels gekocht hebben, in 2014 en in 2017. 

Bayat hielp paarswit ook met een omstreden transfer. Gohi Bi Cyriac lag onder contract bij Standard, maar dat belette Anderlecht niet om toch te onderhandelen met te speler, wat niet mag. En Bayat slaagde er in om een contractherwaardering te onderhandelen, met hogere matchbonussen maar ook met een erg goedkope opstapclausule, die prompt gebruikt werd.

Standard werd ook gepluimd door Dejan Veljkovic, die valse scoutingopdrachten voor hoge prijzen liet opstellen en ook ex-technisch directeur Olivier Renard kon er stevig cashen. In de documentaire geeft een speler ook toe dat Mogi Bayat horloges schonk om wedstrijden te beïnvloeden. 

Download nu de gratis app van Redactie24