Waalse RTBF-topjournalist vernietigend voor voetbalwereld: "maffia"

door: CDC
Thierry Luthers
Afbeelding bron: Photonews

RTBF-journalist Thierry Luthers (62) maakte een documentaire over het Belgisch voetbal. ‘Milieu du terrain’ Daarin schetst hij een beeld van de vaderlandse competitie die niet mooi is. "Omerta, geld, corruptie, leugens: de voetbalwereld heeft veel van de maffia."

Centraal in de documentaire over corruptie staan de omstreden broers Bayat. De een heeft een vinger in enorm veel transfers, de ander werd voorzitter van de KBVB en bestuurder van de Pro League. In HLN wijst Luthers er op dat het afscheid van Mehdi Bayat als bondsvoorzitter vlak voor het EK toch wel erg verdacht was. Dat wordt in de documentaire voor de voeten geworpen van Bayat, en dat gaf vonken, zo zegt de documentairemaker. 

Ook zou er getuigenbewijs zijn van het aanbieden van horloges bij transfers. Iets waar bij de arrestatie van Bayat al over gesproken werd. Ze worden in verband gebracht met fraude en corruptie. Dure horloges zijn immers makkelijker de grens over te brengen dan cash geld. En wie het certificaat en het doosje bijhoudt, wat de waarde bepaalt, heeft alle macht.

Ook Veljkovic wordt besproken. Die had een intensief contact met de top van de Belgische arbitrage. En Bruno Venanzi, de baas van Standard Luik die nu 'meneer proper' wil zijn, zou valse scoutingsfacturen betaald hebben aan Veljkovic. Ronald Duchâtelet komt als oud-voorzitter van Standard eveneens aan bod en herhaalt zijn beschuldigingen van omkoping rond de match Anderlecht-Genk in 2014, waar opnieuw met horloges gewerkt zou geweest zijn.

Luthers belooft dat er met operatie Propere Handen een ware lawine op ons voetbal afkomt. Op deze link kan u zijn passage in het Franstalige voetbalprogramma "la Tribune" zien. De uitzending van de documentaire staat gepland op woensdag 29 september, om 20u15 bij de RTBF.