Minder inschrijvingen voor toelatingsproef arts en tandarts

door: COS

Dit jaar zijn er veel minder kandidaten ingeschreven voor de toelatingsproef voor de studies van arts en tandarts. Dat meldt VRT Nieuws.

De coronamaatregelen zorgden dit jaar voor enkele grote veranderingen. Zo vinden de proeven vandaag en morgen plaats in plaats van begin juli en worden de studenten niet op de Heizel verwacht, maar op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel.

Ook zal de proef voor de eerste keer digitaal worden afgelegd en zal er minder wiskunde aan bod komen omdat niet alles op school gezien is als gevolg van corona.

Dit jaar zijn er veel minder inschrijvingen. Aan de toelatingsproef voor arts doen 4933 studenten mee en aan die van tandarts 1163. Dat waren er vorig jaar respectievelijk 6053 en 1296.

Dat lagere inschrijvingsaantal heeft te maken met de oproep van minister van onderwijs Ben Weyts aan de vijfdejaars van het secundair onderwijs om dit jaar niet mee te doen. Zij vormen meestal een kwart van de deelnemers. Doorgaans komen ze de proef al eens afleggen ter voorbereiding van het jaar erna. Zij lijken het advies van de minister dus te hebben opgevolgd.