Minister Weyts kondigt loonsverhoging aan: "Hoog tijd om voor hen iets te doen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kondigt een loonsverhoging aan. Die zal gelden voor zowat 9.000 personeelsleden in het onderwijs.

Ongeveer 9.000 onderwijspersoneelsleden hebben een precair statuut. Het gaat dan onder meer om poetspersoneel, keukenhulpen en toezichters in de buitenschoolse opvang, die betaald worden met de eigen werkingsmiddelen van een school.

Hun loon is bescheiden en hun salarisschalen zijn bijna een halve eeuw oud: onder meer poetspersoneel en busbegeleiders staan al sinds 1974 geboekstaafd als 'ongeschoold', waardoor ze nooit uitzicht hebben op een degelijke loonsverhoging. Velen van hen vallen tijdens schoolvakanties terug op een zogenaamde 'bestaanszekerheidsvergoeding' van € 5 per dag.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts maakt 3,7 miljoen euro vrij om deze meest precaire statuten in het onderwijs te versterken. Deze mensen kunnen nu rekenen op onder meer een loonsverhoging, meer moderne salarisschalen en een hogere bestaanszekerheidsvergoeding.

"Het gaat om mensen die waardevol werk doen en die we meer naar waarde moeten schatten", zegt Weyts. "Bijvoorbeeld het poetspersoneel heeft sinds de uitbraak van de coronacrisis een extra belangrijkere rol gespeeld."

"We hebben in de CAO geen loonsverhoging opgenomen voor de leerkrachten, maar we vonden het belangrijk om dat wel te doen voor de meest precaire statuten. Dit is ook een blijk van erkentelijkheid."