Ben Weyts onder vuur: "Dat mensen dat niet kunnen betalen komt zelfs niet bij hem op"

door: STS
Ben Weyts
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) krijgt kritiek te verduren na enkele uitspraken in een radio-interview.

Weyts beveelt ouders aan om hun kinderen op regelmatige basis, bijvoorbeeld een keer per week, een zelftest te laten afnemen. Maar hij wil die tests niet gratis ter beschikking stellen.

"Je weet wat gratis betekent in dit land. Dat de Vlaamse belastingbetaler ervoor opdraait en uiteindelijk via de omweg van de overheid zijn eigen zelftesten en die van een ander betaalt", zei Weyts op Radio 1.

"Ik ga ervan uit dat wanneer mensen die zelftesten links laat liggen, dat men ze ook links zal laten liggen wanneer ze gratis zijn."

"Daarbij: het is een aanbeveling. De mondmaskers, die zijn verplicht. En die worden ook niet betaald."

"Op goed geluk de storm in"

Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (Vooruit) luisterde naar het interview en schreef nadien vernietigende commentaar op Twitter.

"Ben Weyts zegt: 'Ouders die zelftests nu links laten liggen zullen dat ook doen als ze gratis zijn'. Eén op de tien gezinnen in Vlaanderen leeft in armoede. Maar dat ouders misschien niet testen omdat ze dat moeilijk kunnen betalen, komt blijkbaar zelfs niet op bij Weyts."

Ook het feit dat Weyts ouders oproept om hun kinderen "enigszins repetitief" te testen, valt niet in goede aarde bij Goeman.

"'Enigszins systematisch'? Als we onderwijs maximaal willen openhouden, hebben we nood aan consequent testbeleid, met gratis zelftests. Onbegrijpelijk dat de minister onze scholen opnieuw op goed geluk de storm instuurt."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24