Alle hens aan dek in ziekenhuizen: “Zonder lockdown geraken we hier niet door”

door: BVDO
corona ziekenhuis Covid-19
Afbeelding bron: Photonews

Veel ziekenhuizen kunnen de druk niet meer aan. Een probleem in heel het land, zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. En daarvoor is er maar één mogelijke oplossing: een volledige lockdown.

"Het zorgsysteem is aan het crashen. Zowel in de ziekenhuizen als in de woonzorgcentra zullen de volgende weken bijzondere inspanningen geleverd moeten worden. We zien een stijging in het aantal opnames, hebben een tekort aan personeel”, zegt Margot Cloet, topvrouw bij Zorgnet-Icuro, in het VRT Nieuws. 

“We gaan keuzes moeten maken tussen mensen die verzorgd kunnen worden en mensen die niet verzorgd kunnen worden. Dat zijn zware keuzes. Er zullen wellicht ook mensen sterven. We zoeken naar manieren om de intensieve zorg te ontlasten, maar die plannen zijn niet oneindig en zullen onvoldoende zijn." 

"Er moet een stevig signaal komen dat de samenleving helemaal stilgelegd wordt. Alle scholen dicht, niet essentiële verplaatsingen en activiteiten verboden, alle niet-essentiële winkels dicht. Dit is echt wel noodzakelijk om het virus te stoppen in onze samenleving. Hoe sneller, hoe beter. Er is geen tijd om te talmen.”