Coronamaatregelen zijn niet streng genoeg: "Ik vrees dat we op 120 doden per dag blijven zitten"

door: WVDS
corona - ziekenhuis
Afbeelding bron: Photonews

De daling van het aantal nieuwe besmettingen zet zich onvoldoende door. Professor huisartsgeneeskunde Dirk Devroey verklaart de coronacijfers en vindt de maatregelen nog strenger hadden mogen zijn.

“We zien dat we nu blijven zitten op gemiddeld van 2.000 nieuwe besmettingen per dag. Op deze manier kunnen we niet verder gaan want dan komen we nooit tot aan de streefdoelen om te gaan versoepelen”, zegt Dirk Devroey, decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie (VUB), aan Redactie24.

“Heel wat artsen hadden gepleit voor een volledige lockdown en in feite is het maar een halve lockdown geworden. Iedereen was daar blij mee, maar uiteindelijk zakken de cijfers niet genoeg om te kunnen versoepelen.”

Verklaring cijfers

Dirk Devroey ziet enkele redenen waarom het aantal besmettingen onvoldoende daalt. “We kunnen wel begrijpen waarom we op dit niveau blijven zitten. De scholen zijn terug open gegaan en dat zal voor een deel al verklaren waarom de cijfers niet meer sterk dalen."

“Ik begrijp ook dat de overheid de scholen wil sparen. Laat ons hopen dat we met de kerstvakantie terug een trapje lager kunnen gaan in de cijfers en dat resultaat gaan we dan kunnen meten kort na Nieuwjaar.”

"Bij de teststrategie zien we dat er terug meer getest wordt. Zo werden zondag 10.000, maandag 20.000 en dinsdag 40.000 mensen getest. De cijfers die we vandaag hebben, hebben eigenlijk betrekking op de cijfers van dinsdag.”

Positiviteitsratio

“Anderzijds zien we dat de positiviteitsratio wel onder de tien zakt en dat is een goed signaal. Maar we zien toch nog altijd wel meer positieve testen dan alleen maar door het veranderen van de teststrategie.”

“Ik vrees gewoon dat we niet snel genoeg gaan zakken en niet laag genoeg gaan kunnen komen met onze cijfers om de maatregelen te versoepelen en dat we op een niveau van 120 doden per dag gaan blijven zitten. Dit betekent een 3.600 doden elke maand opnieuw."