Coronasteun zal te laat komen: "We verwachten de piek als we de middelen niet meer mogen gebruiken"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen door de coronacrisis kunnen daarvoor financiële steun krijgen. Die komt echter niet bij hen terecht door een opvallend probleem. 

De OCMW’s in ons land kregen van de overheid een extra budget van 125 miljoen euro om mensen die in de problemen komen door de coronacrisis te ondersteunen. 

Er duikt echter een groot probleem op. De administratieve rompslomp om in aanmerking te komen is ontzettend groot en bovendien moet de steun zeer snel toegekend worden, voor het einde van dit jaar. 

Wie hulp vraagt, wordt aan een onderzoek onderworpen. Daarvoor moet het OCMW een lijvig dossier aanleggen en enkele huisbezoeken plannen. Dat zou normaal enkel bij twijfelgevallen nodig moeten zijn. Bij veel mensen kan je het inkomensverlies eenvoudig vaststellen. 

"Uit eerdere crisissen weten we dat mensen vaak nog een tijdje op spaargelden overleven of op andere manieren, het pas na verloop van tijd niet meer redden en dan pas komen ze aankloppen bij het OCMW” vertelt Gerry Van de Steene van het OCMW in Sint-Niklaas aan VRT Nieuws. "We verwachten de piek pas tegen het einde van dit jaar, begin volgend jaar en dan mogen we die middelen niet meer gebruiken."