Einde maatregelen niet in zicht ondanks vaccin: "Het wordt nog moeilijker dan nu"

door: WVDS
oude dame met mondmasker
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Verscheidene coronavaccins zijn zeer effectief en de vaccinatiecampagne start in januari. Dit nieuws werd in heel wat huiskamers op gejuich onthaald. Professor Frank Van Overwalle (VUB) tempert de hoera-stemming en benadrukt dat de moeilijkste periode er nog aan zal komen.

“De mensen moeten verder kijken dan het eindejaar. We gaan nog een jaar lang met coronamaatregelen moeten leven. Die regels gaan geleidelijk versoepelen, maar het is niet omdat het vaccin er is dat we plots alles zullen kunnen gaan doen. We moeten wachten tot iedereen is ingeënt”, vertelt Frank Van Overwalle, professor sociale psychologie, aan Redactie24.

“Dat zal een veel moeilijkere situatie worden dan we nu kennen. Mensen die eerst ingeënt zijn, denken dan: ‘Joepie, ik ben ervan af’. Dat is niet zo want er lopen dan nog 9 op 10 anderen rond die nog niet zijn gevaccineerd. Bij mensen die later worden gevaccineerd, lopen er dan  nog steeds 5 op 10 anderen rond die niet zijn ingeënt. Het gaat moeilijk worden om dan vol te houden.”

“Het is belangrijk om dit in perspectief te zetten voor mensen. Velen denken dat het na de feestdagen goed gaat komen. Dat is niet zo, het gaat nog een jaar duren. Mensen kunnen best hun leven daarop instellen zodat ze die marathon nog vele maanden kunnen volhouden.”

Nog een marathon

“Er zijn er een paar die durven zeggen dat het nog een jaar gaat duren vooraleer iedereen gevaccineerd is, maar er zijn er ook die daar bang voor zijn. Deze boodschap gaat misschien rust brengen aan mensen die denken dat dit een sprint is. Het is geen sprint, maar het is nog een heuse marathon.”