Waarom worden jongvolwassenen zo hard getroffen door coronamaatregelen?

door: WVDS
jongeren met een mondmasker op de speelplaats op school
Afbeelding bron: Photonews

De coronacrisis heeft een enorme impact op ons allemaal, maar niet in het minst op jongvolwassenen. Professor psychologie Frank Van Overwalle (VUB) legt uit waarom het beperken van de sociale contacten voor jongvolwassenen zo moeilijk is.

Voor jongeren komt de coronacrisis hard aan, zij lijden sterker onder het gebrek aan sociale contacten en dat heeft alles te maken met de fase waarin hun ontwikkeling zich bevindt.

“Jongeren rond de leeftijd van 18 jaar rukken zich uit het huiselijk nest en zoeken een nieuwe identiteit en een toekomst. Anderen zijn daarbij heel belangrijk, hun nieuwe referentiegroep wordt de leeftijdsgenoten en die gaan bepalen hoe ze maatschappelijk omgaan met anderen.”

“Het gemis en het uitstel van anderhalf jaar van die groei, dat komt voor hen veel harder aan dan voor volwassenen die toch al gesetteld zijn op dat vlak.”

“Die kwetsbare leeftijd van 18 jaar is een duidelijke overgang in het sociale netwerk van jongeren. Zij zoeken leeftijdsgenoten op om hun eigen identiteit in de maatschappij te ontwikkelen. Dat is een cruciale periode.”