Erika Vlieghe doet belangrijke oproep: "Laat ons dat nu alsjeblieft niet verknallen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Infectiologe Erika Vlieghe benadrukt dat het niet het moment is om op reis te gaan. Daarvoor is er te veel viruscirculatie. Zowel zij als andere experten roepen de overheid ook op om terugkerende reizigers een negatieve coronatest te laten voorleggen.

"Er is een hele grote bezorgdheid. We hebben allemaal een beetje het gevoel alsof we februari - maart opnieuw aan het beleven zijn of gaan beleven. En dat willen we absoluut voorkomen", zei Vlieghe op Radio 1.

Reizigers moeten nu een formulier, het 'passenger locator form', invullen, maar dat is niet voldoende volgens de experten. "Wat we nu hebben, is in onze ogen zeker niet veilig genoeg", aldus Vlieghe. "Het 'passenger locator form' is een heel kwetsbaar systeem, dat alleen op de goodwill van mensen gebaseerd is. In deze fase van de epidemie kunnen we ons dat niet goed meer permitteren."

Gevaarlijk

"Ik steek mijn frustratie niet onder stoelen of banken, omdat wij ook in vroegere adviezen al gewaarschuwd hebben. Er is een ontmoedigende communicatie geweest over reizen, maar desondanks zijn toch veel Belgen naar het buitenland vertrokken. Die gaan terugkomen en dat zal de komende weken niet anders zijn. Maar het is gevaarlijk. We hebben nu redelijke cijfers, daar hebben we als maatschappij heel veel voor gedaan. Laat ons dat nu alsjeblieft niet verknallen door nu ongelooflijk veel virus te importeren. Dus laat ons ultravoorzichtig zijn met alle mensen die het land binnenkomen."

De experten zijn dan ook voorstander van een verplichte test voor mensen die terugkeren vanop reis. Maar dat zou een moeilijke logistieke operatie worden. Bovendien is daar nog geen wettelijk kader voor.